Beïnvloedt je lichaamshouding hoe je over jezelf denkt?

Stoer worden door stoer te doen.

Je herkent deze situatie vast wel: je stapt in de bus of trein en de enige vrije plaats is naast iemand die volkomen vanzelf wijdbeens zit en anderhalve plaats in beslag neemt. Als iemand zo zit is het duidelijk dat deze persoon niet van plan is uit zichzelf plaats te maken voor jou.

Wat doe je? Durf je voor je zelf op te komen door een hoge borst op te zetten en duidelijk te vragen of hij/zij een beetje ruimte wil maken? Of ben je een bescheiden, angstig type en maak je jezelf klein en wring je jezelf naast deze persoon in de hoop dat hij/zij een stukje opschuift?

Uit het bovenstaande blijkt dat onze geestesgesteldheid onze lichaamshouding beïnvloedt.

De vraag is: Is dat andersom ook zo?

Het antwoord is volmondig ja !

Iemand die zich in een machtige positie bevindt en zelf de beslissingen mag nemen heeft op dat moment tijdelijk minder stresshormonen (cortisol) in zijn/haar lichaam en tevens stijgt de hoeveelheid testosteron. Testosteron is het mannelijke hormoon, dat o.a. voor dominantie zorgt en zowel mannen als vrouwen hebben het in hun lichaam. Gebrek aan testosteron maakt lusteloos, kan depressief maken en kan zorgen voor verminderd zelfvertrouwen.

Iemand met macht neemt een houding aan die veel ruimte inneemt. Met de voeten op tafel zitten, de armen omhoog, de ellebogen opzij en de handen achter het hoofd mag alleen de baas. Iemand die onzeker of verdrietig is maakt zichzelf klein.

Hoe is de houding van je kind? Maakt je kind zichzelf klein of neemt je kind ruimte in?

Is je kind onzeker en maakt je kind zich klein dan is letten op de lichaamshouding en met kleine stapjes veranderen zeker de moeite waard.

Hoe kun je de lichaamshouding van je kind positief beïnvloeden?

Voordat je kind naar school gaat neem twee minuten de tijd en laat je kind (en jezelf) lichamelijk ruimte in nemen door:

  • breed te gaan zitten, ellebogen opzij

of

  • al staand ruimte innemen, handen in de zij of armen omhoog als een winnaar

Jullie stappen dan met een positief gevoel naar buiten en ook nog eens kalmer (je cortisol niveau is tijdelijk gedaald). Dit kun je gedurende de dag herhalen. Bijvoorbeeld even op de wc. Hoe vaker je kind het doet hoe beter je kind over zichzelf gaat denken.

In de Engelse taal kennen ze de uitdrukking: fake it til you make it (doe alsof totdat je het kunt)

Amy Cuddy (zie hieronder) heeft een variant gemaakt: fake it til you become it (doe alsof totdat je het bent).

Veel plezier!

Een boeiend filmpje hierover: Ted Talks met Amy Cuddy, assistent professor op de Harvard Business School: Your body language can shape who you are (duurt 20 minuten, maar is zeker de moeite waard!): https://www.youtube.com/watch?v=Ks-_Mh1QhMc

 

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend