Leren doe je niet alleen met je hoofd alhoewel de wetenschap daar wel de focus op legt. Onlangs kwam ik een artikel tegen, die de lancering van de Frequency Method aankondigde. In het kort komt de Frequency Method neer op het gebruik van hersenstimulerende geluiden. Deze geluiden kalmeren de geest, en verlichten angst en stress en bevordert positieve neurotransmitters in de hersenen. Bij kinderen verbetert het de focus, concentratie en het leervermogen. De Frequency Method is wetenschappelijk bewezen.

Uiteraard fijn dat er een instrument bij is gekomen waar kinderen baat bij kunnen hebben. Daar is niets mis mee. Maar je kind is meer dan alleen een hoofd. Wellicht dat school het fijn zou vinden wanneer alleen het hoofd van je kind op school kwam en het lijf thuis bleef. Geen kinderen, die door de klas gaan lopen tijdens een instructie. Alles ordelijk en overzichtelijk.

Focus op het hoofd

Wat ik zo jammer vind van deze methode is dat de nadruk weer op het hoofd en meer in het bijzonder de hersenen ligt, Wanneer daar de functie verbeterd kan worden, op welke manier dan ook, dan kan het kind meekomen op school. Wat men daarbij uit het oog verliest is dat er aan dat hoofd een lichaam vastzit. En het lichaam heeft invloed op de hersenen en vice versa. Sterker nog: zouden wij niet bewegen hadden wij geen hersenen nodig.

Je kunt de hersenen dan wel stimuleren, maar wanneer je kind niet stil kan zitten of kramp krijgt van de schrijfoefeningen heb je toch een probleem. En sterke rompspieren, nodig bij het stilzitten, en arm- en handspieren voor het schrijven bereik je door veel te bewegen.

Lichaamsgeheugen

Ook ons lichaam heeft een geheugen. Wellicht herken je dit: je bent een tijdje uit de running geweest met je favoriete sport door ziekte, tijdgebrek of een blessure. Wanneer je weer begint heb je het gevoel dat je weer van voren af aan moet beginnen met het opbouwen van je kracht en vaardigheid, ook al weet je hoe je de bewegingen moet maken. Toch ben je weer snel op het niveau voordat je noodgedwongen stopte. Ons lichaam herinnert de bewegingen nog. Wil je kind goed leren schrijven zal het toch de nodige kilometers aan schrijfoefeningen moeten doen.

Een malletje of uniek zijn?

Terug naar het stimuleren van de hersenen. Waarom vind men het zo belangrijk dat elk kind in hetzelfde malletje past? We zijn allemaal uniek en toch willen we dat alle kinderen op school hetzelfde leren en presteren. Wanneer ieder mens uniek is hoort daar volgens mij ook de acceptatie bij dat het ene kind anders leert dan het andere. Denk bijvoorbeeld aan beelddenkers. Er zijn 9 verschillende leerstijlen en er wordt er maar één aangeboden. Wil je meer weten over de 9 leerstijlen? Dan is mijn online cursus: de 9 leerstijlen: ont-dek en ont-wikkel het talent van je kind misschien wel iets voor je.

Brain Gym®

Met Brain Gym® kun je ook focus, concentratie en het leervermogen verbeteren. En dat door gerichte oefeningen te doen. Het zijn leuke en eenvoudige oefeningen. Het mooie van Brain Gym® is dat je jezelf leert observeren en aan gaat voelen waar je op dat moment behoefte aan hebt. De ene keer kan dat ontspanning zijn, de andere keer juist actiever worden of je focus versterken. Een paar maanden terug ontmoette ik een jongen, die ik één oefening van de Brain Gym® mee heb gegeven. Ongeveer een half jaar later ontmoette ik de moeder weer en die vertelde enthousiast dat haar zoon zo gegroeid was op school en dat hij nog zeer regelmatig die ene oefening doet.

Wanneer je van één oefening zo’n vooruitgang kunt boeken hoe is het dan wanneer je alle 26 oefeningen kent. Hoe goed kun je dan vooruitgaan? Meer weten over Brain Gym® klik hier.

Conclusie

Leren doe je niet alleen met je hoofd, maar in samenwerking met je lijf.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend