Kiezen kun je leren! En hiermee kun je niet vroeg genoeg beginnen. Jong geleerd is oud gedaan! En het geeft je kind een gevoel van controle op zijn of haar leven en daarmee vrijheid en verantwoordelijkheid. Maar hoe leer je dat als ouder aan je kind? Hieronder een aantal aandachtspunten. En wie weet heb je er zelf ook nog wat aan wanneer jij voor een keuze staat.

Begin klein

Bijvoorbeeld bij de kleding klaarleggen, die je kind die dag draagt. Zet twee soorten groenten op tafel waar je kind er een van kan kiezen. Wil je de smaakontwikkeling van je kind stimuleren kun je van de andere groente een ‘proefhapje’ maken.

Beperk de keuzes

Geef je kind twee opties. Zijn er drie opties stel dan eerst twee opties voor. Is daar een keuze in gemaakt geef je je kind nogmaals de keuze. Deze keer tussen wat gekozen is en wat je nog niet hebt aangeboden. Zorg er wel voor dat jij zelf achter de opties staat die je je kind aanbiedt.

Zorg voor overzicht

Wanneer je je kind een keuze geeft en het heeft er moeite mee te kiezen. Help dan door de voordelen en nadelen van elke keuze te benoemen. Wanneer ik dit kies dan kan ik dat en dat, maar niet dat.

Gevolgen van een keuze

Aansluitend op het overzicht geven kun je je kind helpen bij de gevolgen van hun keuze. Stel open vragen als “wat levert het jou op?” “Hoe ziet dat er uit?” “Hoe lang denk je daar over te doen?”

Omgaan met negatieve gevolgen

Mag je kind fouten maken? Wanneer jij je kind fouten laat maken zullen ze uiteindelijk meer verantwoordelijkheid voelen en nemen bij het maken van hun keuzes. Je kind zal er beter over nadenken wanneer er een beslissing genomen moet worden en minder impulsief handelen.

Grote beslissingen

Deel grote beslissingen op in kleine stapjes. Je kunt bijvoorbeeld vragen: “wat heb je nodig om dit te kunnen doen?” “Waar begin je?” “Wat kan een volgende stap zijn?”

Durven kiezen

Past de keuze van je kind bij je kind? Ook al wijkt die keuze af van wat anderen kiezen. Mag je kind zichzelf zijn? Sta achter de keuze van je kind, ook al is het niet jouw keuze.

Weet je nog niet goed wat bij je kind past? Dan is de online cursus De 9 leerstijlen – ont-dek en ont-wikkel het talent van je kind wellicht iets voor jou. Klik hier voor meer informatie.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend