Een hoofdtelefoon kan ondersteunend zijn bij concentratieproblemen door het buitensluiten van omgevingsgeluiden. Vooral mensen met AD(H)D, hoog gevoelig of verruimde waarneming kunnen hiermee experimenteren en verbetering van de focus op een taak ervaren.

Veilig voelen

Waarom zijn er mensen, die zo gevoelig voor omgevingsgeluiden zijn? Bewust en onbewust scannen we altijd de omgevingsgeluiden op mogelijk gevaar. Voorbeeld: ik luister bewust naar de omgeving wanneer ik een poort uit fiets, waarbij ik dan geen overzicht heb in wat er aan kan komen. Komt er een fietser of auto aan? Zit ik thuis dan kan ik omgevingsgeluiden er uit filteren en storen ze mij niet. Wanneer er echter ineens veel lawaai is, op de parkeerplaats bijvoorbeeld, ga ik kijken wat er aan de hand is. Ook vind ik het niet zo makkelijk wanneer ik een bepaald, vaak storend, geluid hoor dit buiten te sluiten.

Dominante oor

Dit heeft o.a. te maken met mijn dominantie profiel. Ik ben rechtsbreinig en mijn linkeroor is mijn voorkeursoor, ook wel dominante oor. Dat is bij mij het enige zintuig dat functioneert in stressvolle situaties. Let wel: het kan ook andersom, dus linksbreinig met een rechter voorkeursoor. Wanneer je al snel afgeleid bent dan zijn omgevingsgeluiden zeker hinderlijk. Het is dus handig je Dominantie Profiel te weten. Hier vind je meer informatie over het Dominantie Profiel.

Hooggevoeligen en mensen met AD(H)D

Hoog gevoelige mensen, mensen met een verruimde waarneming of AD(H)D kunnen gefocust zijn op omgevingsgeluiden. Zij hebben moeite met het uitfilteren van (bekende) omgevingsgeluiden. Het wordt dan experimenteren wat voor ze werkt.

Verschillende mogelijkheden bij het gebruik van hoofdtelefoons

  • Koptelefoons met technologie voor ruisonderdrukking: deze blokkeren alledaagse geluiden als een voorbijrijdende auto, het dichtslaan van een deur.
  • Koptelefoons die specifieke muziek afspelen of andere geluiden, die men herkent.
  • Wanneer bekende muziek niet werkt dan kan een favoriete track met witte ruis een uitkomst zijn.

Het gaat om de voorspelbaarheid van de geluiden zoals  afspelen van bekende muziek, met name voor mensen met AD(H)D, terwijl de voordeur die de hele dag open en dicht gaat storend is.

Een Brain Gym® oefening om je veilig te voelen – Armactivering

Wanneer je je onveilig voelt verstrakken je spieren. De spieren worden korter. Het hoeft dus niet zo te zijn dat het onveilig is, je voelt het zo. O.a. een rumoerige omgeving kan je dat gevoel geven. Dan kun je de armactivering uit de Brain Gym® doen. De armactivering verlengt de spieren in je arm en geeft daarmee een seintje aan de hersenen: het is veilig. Deze oefening gaat als volgt.

Houd één arm rechtop. De andere hand leg je op de opgestoken arm, tussen elleboog en schouder. Duw zachtjes tegen de gestrekte arm gedurende 7 tot 8 seconden, terwijl je uitademt. Deze handeling herhaal je in alle vier de richtingen: naar het hoofd toe, van het hoofd weg, naar voren en naar achteren. Herhaal met de andere arm.

Leuk? Interessant? Waardevol? Of heb jij nog tips? Laat een reactie achter of deel dit artikel met andere ouders.

Meer informatie over Brain Gym®

Wil jij meer weten van Brain Gym® of ervaren wat Brain Gym® voor je kan doen? Regelmatig geef ik een Brain Gym® Proeverij. Stuur een mailtje naar contact@atouchofdunja.nl  of kijk op mijn website A Touch of Dunja  en ik houd je op de hoogte wanneer de volgende Proeverij is.

Brain Gym is een geregistreerd handelsmerk van de Educational Kinesiology Foundation, Ventura, CA, https://breakthroughsinternational.org

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend