Als ouder zul je al vaak met kromgetrokken tenen naar de capriolen van je kinderen hebben gekeken. En het is heel natuurlijk voor jou als ouder dat je je zorgen maakt dat er iets gebeurt. Zelf heb ik als moeder van twee jongens menigmaal mijn vingers gekruist.

Je kind weet wat het nodig heeft

Maar wat als je beseft dat je kind ‘weet’ wat het nodig heeft. Kinderen met een gezond neurologisch systeem zoeken uit zichzelf de zintuiglijke uitdagingen die ze nodig hebben. Je kind zoekt zijn/haar grens op en zal er zelden over heengaan. Vertrouw je kind in deze. Daarnaast weten kinderen exact wat ze nodig hebben.

Wanneer je kind nog niet zelf op het klimrek kan klimmen, zet je kind er dan ook niet op. Je kind is er nog niet aan toe om die uitdaging aan te gaan. En dat geldt voor alle vaardigheden die je kind in het leven nodig heeft.

Veiligere, kalmere en gelukkigere kinderen worden

Wanneer kinderen, schommelen, springen, draaien, stenen oppakken of in de modder graven zijn kinderen exact bezig met wat ze nodig hebben. Kinderen hebben niet de intentie gewond te raken, onstuimig te zijn, jou als ouder je zorgen te laten maken of vies te worden.

Ze doen het om zichzelf te helpen veiligere, kalmere en gelukkigere kinderen te worden.

En hoe zit het met de verwondingen?

Een studie uit 2015 door de Universiteit van Phoenix, VS, concludeerde dat de verwondingen door een val uit een boom verwaarloosbaar zijn. Van de 1600 ondervraagde ouders waren de meest voorkomende verwondingen schaafwonden. Ongeveer 2% van de ouders meldde een botbreuk en nog minder een hersenschudding. Intussen krijgen 3-5 miljoen Amerikaanse kinderen jonger dan 14 jaar een medische behandeling voor verwondingen, die ze oplopen bij georganiseerde sporten.

Welke fysieke vaardigheden ontwikkelt je kind bij het bomen klimmen?

In een boom klimmen bouwt de spierkracht en flexibiliteit op, ontwikkelt de motorische vaardigheden en diepte perceptie, leert kinderen de grootte van de tak te schatten en deze vast te houden, en dwingt ze om te concentreren.

Welke emotionele vaardigheden ontwikkelt je kind bij het bomen klimmen?

Het is super om zo hoog te kunnen klimmen, buiten het bereik van ouders en veiligheid, zelf de controle te hebben over het verleggen van je grenzen. Het geeft je kind ruimte voor onbegrensde fantasie en zich verbonden te voelen met de natuur. Het vergroot het zelfvertrouwen en, op een bepaalde manier, worden ze verantwoordelijker omdat ze meer in staat zijn vaardige mensen te worden.

 

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend