Op school leren kinderen veel dat men later in het dagelijkse leven nodig heeft: lezen, rekenen, wereldoriëntatie enz.. Een onderdeel schittert door afwezigheid. Financiële vaardigheden. Juist deze vaardigheden zijn cruciaal voor een financieel overzichtelijk leven.

Financiële vaardigheden op school

Onlangs las ik een artikel dat ging over het nieuwe rekenonderwijs op de basisscholen in Ontario, Canada. In deze rekenmethode zijn alledaagse financiële vaardigheden opgenomen zoals: elektronisch bankieren, alles over samengestelde rente, hoe je de kosten kunt uitrekenen van een lening, het plannen en bereiken van financiële doelen. De kinderen in Ontario leren de dagelijkse financiële planningsvaardigheden, die nodig zijn om geld te verdienen, uit te geven en te sparen tot en met volwassenheid.

Het zou fantastisch zijn wanneer deze lessen ook hier op de scholen wordt gegeven. Vooralsnog is dat nog een wens. Wat kun je als ouder zelf doen om je kind financiële vaardigheden bij te brengen?

Zakgeld

Wellicht krijgt je kind al zakgeld. Ik herinner me nog goed dat ik mijn kinderen zakgeld ging geven. Je zag ze groeien. Wel heb ik toen afspraken gemaakt. Ze moesten alles wat ze kregen en uitgaven noteren in een schrift. Zaken als snoep en sigaretten mochten er niet van gekocht worden.

Jaren later kwam ikzelf in aanraking met financiële educatie. Daar leerde ik dat zakgeld eigenlijk heel raar is. Je krijgt geld en je hoeft er niets voor te doen. De cursusleider had zijn dochter nooit zakgeld gegeven. Ze moest het verdienen. Vanaf haar vierde jaar hielp ze met tafeldekken, iedere dag weer. Daar kreeg ze dan ‘salaris’ voor. Net zoals wij als volwassenen. Naarmate ze ouder werd, kreeg ze meer klusjes erbij en groeide haar ‘salaris’.

Rust voor jou als ouder

Toen ik naar de middelbare school ging kreeg ik van mijn ouders zakgeld, kleedgeld en onvoorzien. Het onvoorzien was voor schriften, pennen en andere schoolspullen. Zo leerde ik financieel plannen. Voordat het schooljaar begint heb je veel spullen nodig, dat zul je dus moeten sparen door het geld van de voorgaande maanden opzij te zetten.

Dit systeem heb ik ook aan mijn kinderen doorgegeven. Het geeft jou als ouder ook rust. Je kind staat niet om de haverklap met ‘ik heb dit nodig, ik heb dat nodig’. Dat heeft je kind zelf in de hand. Is het potje leeg, jammer dan zul je moeten wachten tot de volgende maand. Dat moet jij ook. Het geld kan maar één keer uitgegeven worden.

Wat heb jij geleerd en wat geef jij je kind mee wanneer het gaat over financiën? Laat hieronder een reactie achter of deel dit bericht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend