Een naschoolse meltdown (uitbarsting) kunnen bij kinderen met een leeruitdaging zoals ADHD, dyslexie, dyscalculie, ASS (autistisch spectrum stoornis) vaker voorkomen dan bij kinderen zonder uitdaging. Heeft je kind een leeruitdaging dan kost het je kind extra energie op school bij de les te blijven, de sociale interactie te begrijpen, stil te zitten enz. Eenmaal thuisgekomen voelt je kind zich veilig genoeg alle frustratie en negatieve energie eruit te gooien.

Verschil tussen uitbarstingen en driftbuien

Uitbarstingen worden aangedreven door emoties tot het punt dat alle logica uit het raam verdwijnt. Terwijl een driftbui uit een gevoel van machteloosheid ontstaat.

Heb begrip dat je kind op school vaak op de tenen loopt en zich thuis ontlaadt. Tijdens zo’n uitbarsting heeft het geen zin met je kind in gesprek te gaan over consequenties of je kind positief te versterken. Op dat moment zijn ze onbereikbaar voor redelijke argumenten. Doe dit op een later tijdstip wanneer je kind ontvankelijk is voor een gesprek hierover. Begrip voor je kind creëert al ruimte voor je kind met de emoties om te gaan.

Houd je hoofd koel

Zorg dat je als ouder zelf het hoofd koel houdt. Dat jullie beiden een uitbarsting krijgen zorgt voor versterking van elkaars gedrag. Zoek naar manieren die jou helpen op een zo’n prettig mogelijke manier met een uitbarsting om te gaan.

Maak een naschools ritueel

Als ouder is het belangrijk dat je de overgang van school naar thuis soepel laat verlopen. Kijk naar wat je kind nodig heeft na een schooldag.

De een zal zijn energie kwijt moeten en dan kan het lopen of fietsen naar huis al een stuk ontlading zijn. Is dat niet mogelijk laat je kind bij thuiskomst even op  de trampoline springen of lekker energiek bewegen.

De ander zal even stilte en rust willen hebben. Zorg daar dan voor. Geef wat te drinken en laat je kind met rust. Na een kwartier of half uur kun je dan vragen hoe het op school was. Grote kans dat je kind dan veel meer vertelt dan dat je gewend bent. Het is beter je kind niet achter een scherm te zetten. Haal je je kind van het scherm af dan kan daar weer een uitbarsting over ontstaan. Lees in mijn blog van schermtijd naar het echte leven zonder strijd hoe dat komt.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Voor de leesbaarheid schrijf ik “ouder”, daar kan ook “verzorger” staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend