Bloedsuikerspiegel heeft een ondergrens en een bovengrens

De suikerwaarden in je bloed zijn aan een onder- en bovengrens gebonden voor een optimaal functioneren van je lichaam. Suiker heb je nodig als energiebron voor je spieren, organen, cellen en ook de hersenen.

Snelle stijging van de bloedsuikerspiegel door inname van veel suiker

Je hele systeem is ingesteld om de onder- en bovenwaarde van de bloedsuikerspiegel te bewaken. Wanneer je iets nuttigt met suiker stijgt je bloedsuikerspiegel heel snel en gaat het lichaam insuline aanmaken om de suikers, wanneer nodig, op te nemen en te begeleiden naar de plaatsen waar dit nodig is, zoals spieren, organen, cellen en natuurlijk ook de hersenen.

Snelle daling van de bloedsuikerspiegel door aanmaak van insuline

De bloedsuikerspiegel daalt vrij snel, maar naar een lager niveau dan voordat het suikerproduct werd genuttigd. Waarom? Door de extreme suikerinname is er heel veel insuline aangemaakt. Dit zorgt voor een extreem lage bloedsuikerspiegel.

Aanmaak van adrenaline en seintje naar de hersenen om bloedsuikerspiegel te verhogen

Wanneer de bloedsuikerspiegel te veel daalt wordt adrenaline aangemaakt om de opgeslagen glucose uit de lever vrij te maken, zodat de bloedsuikerspiegel naar een normale waarde stijgt. Tegelijkertijd gaat er een seintje naar de hersenen dat de bloedsuikerspiegel te laag is en dat je iets zoets moet eten en begint de hele cyclus opnieuw.

Adrenaline: het stresshormoon

Adrenaline is een hormoon dat vrijkomt wanneer je lichaam in de stress-modus is. In een levensbedreigende situatie is adrenaline heel nuttig. De adrenaline met nog een aantal andere stoffen zorgt dat je lichaam in de optimale staat komt voor vechten of vluchten.

Te lage bloedsuikerspiegel is levensbedreigend

Een te lage bloedsuikerspiegel wordt ook als levensbedreigend ervaren en je lichaam maakt adrenaline aan. Het lichaam is in paniek. Door de adrenaline worden ademhaling, hartslag, bloeddruk, ogen, hersenen en spieren in gereedheid gebracht voor actie. En zie daar: druk gedrag bij je kind.

Wat kun je doen voor een gezonde suikerspiegel?

  • Regelmatig eten voorkomt het snelle, ongezonde snacken
  • Zorg voor een goed en stevig ontbijt, een boterham met iets hartigs (kaas, ei, vlees), pap gezoet met wat rozijntjes en een beetje kaneel, groente-omelet.
  • Vermijd bewerkte producten. Ook in de ‘hartige’ producten zoals bliksoep, worst en sausen zit suiker.
  • Bak eens zelf koekjes, dan weet je wat er in zit.
  • Maak zelf drankjes van water met toevoeging van citroen, komkommer, wortel, zuur fruit als bessen.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend