De zon is een bron van energie en niet alleen voor zonnepanelen, maar ook voor alle levende wezens op aarde. Wanneer ik dit schrijf is het regenachtig weer na een aantal zonnige dagen. Ik merk het verschil dat vandaag alles wat trager gaat. Daarnaast is zonlicht heel belangrijk voor onze gezondheid.

Vitamine D

Door ons bloot te stellen aan zonlicht maken we vitamine D aan en dit stelt ons in staat calcium uit onze voeding op te nemen. Calcium is nodig voor sterke botten en tanden. En vitamine D wordt opgeslagen in het vetweefsel zodat we een voorraadje aanleggen voor de donkere dagen.  Daarnaast regelt het zonlicht ook onze hormonen (circadiaans ritme, ook wel het slaap-waakritme of onze biologische klok). En vitamine D versterkt ons immuunsysteem.

Steeds vaker hoor ik om mij heen dat mensen een vitamine D te kort hebben. Het tekort kan mede ontstaan doordat we ons rijkelijk insmeren met een zonnebrandcrème waardoor we een te kleine voorraad hebben om de winter door te komen.

Voorjaar én najaar

In het voorjaar kunnen we lekker naar buiten en zo voorzichtig onze huid weer laten wennen aan zonlicht. Wanneer we in het voorjaar ook onze ogen blootstellen aan zonlicht maken zij vergelijkbare stoffen aan als de huid onze pigmentatie. Beperk daarom naast zonnebrandcrème ook het gebruik van een zonnebril in het voor- en najaar Zo wennen je huid en ogen langzaam aan het fellere zonlicht. In het najaar pak je zoveel mogelijk de herfstzon, zodat je je voorraadje vitamine D extra aanvult.

De schaduwzijde van zonlicht

En ja, er zit ook een andere kant aan zonlicht, deze kan de huid beschadigen en verouderen. Het beste kun je dan ook vroeg in het voorjaar beginnen met blootstelling aan de zon zodat je je natuurlijke pigment laag aanmaakt en weer activeert. Blijf tussen 12:00 en 15:00 uur niet te lang in de zon. Een kwartiertje in de volle zon zonder te smeren is voor de meesten mensen haalbaar afhankelijk van je huidtype. Smeer je daarna in en/of ga onder een parasol zitten of draag beschermende kleding.

De krachtige zon

Als de UV-kracht van de zon echt heel hoog is dan is insmeren met zonnebrand zeker aan te raden. Kies dan bij voorkeur een zonnebrand zonder Nano deeltjes en parabenen. Ben je toch licht verbrand dan zijn komkommerschillen heerlijk verkoelend op de aangedane huid.

Extra bescherming met voeding

Eet veel voeding die rijk is aan antioxidanten zoals broccoli, boerenkool, spinazie, tomaat, bietjes, uien, bloemkool, bladsla, mais, abrikoos, zwarte bes, aardbei, framboos, rode bes, cranberry, appel. Antioxidanten kunnen de huid van binnenuit beschermen tegen zonlicht.

De zon een bron van energie

Ga lekker de zon in en geniet ervan. Je zult merken dat het je veel brengt, ook energie. En naast de zon zal ook de buitenlucht je goed doen. Ga lekker met je kind naar de speeltuin en weet dat je kind spelenderwijs heel veel vaardigheden leert, die je kind op school nodig heeft. Dat kun je in mijn blog De speeltuin de beste voorbereiding op school lezen.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend