Wanneer je vertelt dat je kind ADHD heeft dan heeft men het beeld van druk gedrag, concentratieproblemen, weinig sociale vaardigheden, slechte schoolresultaten. Zeker een kind kan hierdoor ontmoedigd raken en een slecht zelfbeeld ontwikkelen. Er zijn ook vele positieve kanten aan ADHD. Zegt je kind dat het zich rot voelt, omdat je kind ADHD heeft, kun je je kind de positieve kanten van ADHD laten zien.

 1. Intense emoties: mensen met ADHD voelen de emoties intenser. Dat geldt zowel voor de negatieve als de positieve emoties. Ze zijn liefdevol en aanhankelijk.
 2. Emotionele intuïtie en zintuigen: wanneer je diep geraakt, gefascineerd of onder de indruk bent van iets, raak je er volledig in omhuld en voel je het helemaal tot in je ziel. Het is meestal heel spannend.
 3. Klankbord en eerlijkheid: mensen met ADHD voelen vaak goed aan waar een ander mee worstelt en zijn daardoor een goed klankbord. En ze geven hun eerlijke mening.
 4. Anders denken. mensen met ADHD beginnen makkelijker met een schone lei en opnieuw beginnen wanneer ze nadenken over het oplossen van problemen.
 5. Hyperfocus: wanneer mensen met ADHD gegrepen worden door een onderwerp kunnen ze daar volledig in opgaan. Vertrouwen op een ochtend stimulans als koffie is dan overbodig.
 6. Finishen: Ik ben ongelooflijk volhardend en doe wat er moet gebeuren om een belangrijke taak te volbrengen. Ik werk goed onder druk en kan snel denken.
 7.  Multitasken: de energie hebben waar werkgevers naar op zoek zijn.
 8. Interessant leven: mensen met ADHD zijn niet tevreden met het alledaagse leven en hebben daardoor vaker een interessanter leven.
 9. Uit de comfortzone stappen: Ik kan genieten van ervaringen waarbij anderen misschien aarzelen om het te proberen.
 10. Op een andere manier aandacht hebben: mensen met ADHD besteden hun aandacht anders. Hoewel ze misschien dingen missen die andere mensen zien, zien zij vaak dingen die andere mensen missen. Dat kan erg belangrijk zijn.
 11. Snel denken, impulsiviteit, creativiteit: deze eigenschappen kunnen in veel situaties zeer waardevol zijn.
 12. Crisis: in een crisissituatie houden zij vaak het hoofd ‘koel’. Angst is voor de ‘rustige’ tijden.
 13. Visueel: Ik kan een heel werkend en gecompliceerd systeem zien, al zijn werkende onderdelen visualiseren, fysieke of logische systemen – met honderden individuele stukjes …. allemaal in mijn hoofd.
 14. Ik kan naar drie gesprekken tegelijk luisteren (alleen niet degene waar ik middenin zit), dus ik krijg alle goede roddels te horen.
 15. Mijn vermogen om alles af te luisteren betekent dat ik vrijwel altijd weet wat er met iedereen aan de hand is.
 16. Door afgeleid te worden maakt het me aan de andere kant opmerkzamer dan leeftijdsgenoten. Het kost gewoon wat tijd om jezelf te leren de details te onthouden.
 17. Flexibel denken. Volwassenen besteden veel tijd hun creativiteit te heroveren en te laten groeien. Volwassenen met ADHD hoeven niet te worden verteld om ‘out of the box te denken. Er is geen ‘box’!

Dit is zomaar een greep uit kwaliteiten van mensen met ADHD. Het is geen poging om volledig te zijn. Mis jij een kwaliteit, die jij bij jouw kind ziet? Deel het hieronder en laat iedereen er van profiteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend