De klok wordt weer verzet en wel zondagnacht, 31 maart, om twee uur. Dit jaar hebben we het voordeel dat we een langer weekend hebben want het is Pasen. Daardoor hebben we een dag extra om op ontspannen wijze te wennen aan de gewijzigde tijden.

Ondanks de extra vrije dag wordt het voor velen toch weer wennen aan andere tijden. ’s Morgens is het misschien weer donker wanneer je opstaat  en ’s avonds langer licht. Waardoor je het gevoel hebt dat het nog niet zo laat is en je misschien onbedoeld te laat naar bed gaat. Kinderen en dieren hebben hier meer last van dan volwassenen. Kinderen en dieren staan dichter bij de natuur en richten zich op hun interne, biologische klok. In deze blog vertel ik meer over de biologische klok

Langzaam wennen

Omdat kinderen er meer last van kunnen hebben kan langzaam wennen aan de zomertijd een optie zijn. Langzaam wennen doe je zo:

Begin drie dagen van tevoren al met stapsgewijs je kind een kwartier eerder naar bed te brengen. Gaat je kind bijvoorbeeld om 19:30 uur naar bed. Begin dan op donderdag met 19:15, vrijdag 19:00 en zaterdag 18:45. Dan zit je zondag al op de ‘zomertijd’.

of

Verspreid het over 6 dagen en ga iedere dag 10 minuten eerder naar bed. Speciaal voor de gevoelige en langzame wenners.

Een andere tip

Vorig jaar hoorde ik van iemand dat zij daar de klok pas in de loop van de zondag verzetten. Dat werkt bij dat gezin heel goed. Wanneer het langzaam wennen niet nodig is dan is deze tip wellicht iets voor jullie.

Ochtendlicht en licht overdag

Gebruik het ochtendlicht om je biologische klok te vertellen dat de dag begonnen is. Maak een ommetje of steek je hoofd even buiten het raam en haal een paar keer diep adem. Hierdoor wordt de aanmaak van melatonine geremd en voel je je minder slaperig.

Minder licht ’s avonds

Doordat het ’s avonds donker wordt krijgen je hersenen een seintje van je biologische klok dat het avond is. Hierdoor ga je het hormoon melatonine aanmaken dat je slaperig maakt. Blijf daarom ’s avonds niet te lang in het licht zitten. Denk ook aan je schermen waar vaak blauw licht de overhand heeft. En zorg voor donkere gordijnen in de slaapkamer.

Daglicht verandert de hele dag door

Het blauwe licht vind je ook in het daglicht buiten. ’s Morgens zit er veel meer blauw in dan ’s avonds. De samenstelling van het licht verandert van uur tot uur. Het is daarom goed over de dag verspreid daglicht op te vangen met je ogen, zodat je biologische klok de juiste seintjes naar je hersenen door kan geven. Dit werkt alleen wanneer je direct daglicht op je ogen krijgt. Binnen zitten achter een raam heeft dat effect niet evenals contactlenzen of brillenglazen.

De klok wordt weer verzet

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en informatie zodat je de overgang naar de zomertijd voor je kind en wellicht ook voor jezelf zo geruisloos mogelijk kan laten verlopen. En aangezien het beter weer wordt ga er zo veel mogelijk op uit. Buiten zijn levert zoveel voordelen op voor je welbevinden. En ben je buiten doe dan eens een Brain Gym® oefening zoals de kruisloop.

Kruisloop

Breng een been en de diagonaal tegengestelde arm samen. Vervolgens doe je hetzelfde met het andere been en de diagonaal tegenovergestelde arm. Herhaal deze beweging op een ritmische manier, gedurende ongeveer een minuut. Eén kruisloop is linkerarm met rechterbeen en rechterarm met linkerbeen. En hoe langzamer je de kruisloop doet hoe beter je hersenhelften en je brein en lichaam moeten samenwerken. Wie kan de kruisloop het langzaamst doen?

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend