Betere fysieke ontwikkeling

Voeten hebben voelende kwaliteiten. Voeten kunnen gebruikt worden als grip op de vloer voor kracht en balans. De verschillende delen van de voet (tenen, bal van de voet, voetzool en hiel) kunnen beter gevoeld en gebruikt worden wanneer ze onbedekt zijn.

Daarnaast is er wetenschappelijk bewijs dat blootsvoets lopen de voet versterkt en het lichaam beter uitgelijnd wordt. Tot zover kunnen we ons hier iets bij voorstellen. Maar er is meer ….

Een betere breinontwikkeling

Daarnaast is er wetenschappelijk bewijs dat blootsvoets lopen beter is voor de ontwikkeling van het brein. Blootsvoets lopen draagt bij aan de ontwikkeling van het zenuwstelsel en optimale breinontwikkeling. De voeten zijn het zenuwrijkste lichaamsdeel en dat betekent dat ze bijdragen aan de ontwikkeling van de zenuwpaden in de hersenen. Wanneer we de voetjes in schoenen stoppen ontneem je je kind mogelijkheden nieuwe neurologische verbindingen te maken.

Huidinfecties en verwondingen

Een van de zorgen van ouders en leerkrachten is dat kinderen een huidinfectie oplopen. De huid is speciaal ‘ontworpen’ voor de juiste bescherming bij blootsvoets lopen. De andere zorg is dat een kind een verwonding oploopt. Door juist blootsvoets te lopen wordt de huid dikker waardoor verwondingen weinig voorkomen. 

Podologen zijn voorstander van blootsvoets lopen

Het is zelfs zo dat podologen vinden dat schoenen meer kwaad dan goed doen. Voeten dienen zich natuurlijk te ontwikkelen en niet volgens de vorm van de schoen. Schoenen beperken ook de beweging van de voeten en kan negatieve gevolgen hebben voor lopen, balans, zintuiglijke ontwikkeling en proprioceptie (het ‘zintuig’ dat het lichaam vertelt waar het zich bevindt in de ruimte om ons heen).

Chaos van rondslingerende schoenen en sokken?

Leer je kind de routine dat sokken in de schoenen gestopt worden en zet de schoenen tegen de muur of in het schoenenrek.

Wennen aan blootsvoets lopen!

Wanneer je kind terughoudend is sokken en schoenen uit te trekken stel dan dagelijks een ‘blote voeten’ uurtje in. En hoe enthousiast zijn je kinderen wanneer ook jij je sokken en schoenen uittrekt!

Extra uitdaging

Vul diverse (plastic) bakken en dozen met verschillende materialen als zand, water, bladeren, water met zeep, kiezelstenen, gras, schelpen en andere materialen. Zet deze bakken achterelkaar. Creëer zo je eigen blote voetenpad. Welk kind zal zo’n ervaring uit de weg gaan?

Ga met het hele gezin een ‘blote voetenpad’ lopen. Door heel Nederland zijn er steeds meer van deze paden, speciaal ingericht voor blote voeten.

 

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend