Gewoontevorming

De meeste ouders zullen het herkennen: een avondritueel zodat je kind weet dat het het einde van de dag is en rustig gaat slapen. In deze tijd waar heel veel in vliegende vaart voorbij gaat zijn de maaltijden ijkpunten op de dag. Een ritueel aan het begin en eind van de maaltijd  geeft je kind houvast wat er van hem of haar verwacht wordt aan tafel.

Een spreuk, lied of ander duidelijk begin markeert de aanvang van de maaltijd. Zo sluit je ook de maaltijd af en maakt de vraag ‘mag ik van tafel?’ overbodig.  Deze gewoontevorming groeit met je kind mee. Onderaan dit artikel een voorbeeldtekst om de maaltijd mee te beginnen.

Aandacht

Kinderen die zeuren over het eten is van alle tijden. Kinderen kennen nog niet zo veel woorden als volwassenen. Zeuren ze nu werkelijk over het eten of omdat zij iets aan ons willen vertellen? Ik weet dat je van me houdt, maar heb je vandaag echt ongedeelde aandacht voor mij gehad? Zeker in de huidige tijd met alle  elektronische middelen leiden de aandacht af van in verbondenheid gezamenlijk genieten van de maaltijden.

Maak er een gewoonte van smartphone, tv en andere afleiding uit te zetten en desnoods buiten bereik. Mijn ouders stonden met een schaal bij de voordeur waar de kleinkinderen hun smartphone moesten deponeren bij familiediners.

Duurzaamheid

Voeding die de tijd heeft gekregen te groeien en bloeien geeft een duurzaamheidsbeeld. Groenten met de volle smaak die zich tijdens de groei heeft kunnen ontwikkelen en waar je op moet kauwen geeft je de tijd de maaltijd tot je te nemen.

Eerbied

Eerbied is een deugd die wereldwijd van waarde is. Zowel eerbied voor de producten die moeder aarde geschonken heeft als voor degene die de maaltijd bereid heeft. Een mooie toevoeging aan de maaltijd die je je kinderen mee kunt geven.

Een dankgebed

Aarde droeg het in haar schoot

Zonlicht bracht het rijp en groot

Zon en aarde die ons dit schenken

Dankbaar wil ik u gedenken

En ook de mensen niet vergeten

Die dit bereiden tot ons eten

Eet smakelijk

 

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend