Wie is toch die man die op zondag altijd het vlees komt snijden? Dit is een tekst in het reclamespotje van SIRE uit 1997. Het doel van dit spotje was meer betrokkenheid van vaders creëren binnen het gezin. Een studie door de Universiteit van Leeds, gefinancierd door ‘the Economic and Social Research Council’, laat zien dat vaders een unieke rol spelen op de onderwijsresultaten van hun kind.

Ouderbetrokkenheid

Dat ouderbetrokkenheid van cruciaal belang is voor de opvoeding en ontwikkeling van een kind wordt al langer erkend. De studie door de Universiteit van Leeds maakte onderscheid tussen de impact van vaders en moeders op het kind. De betrokkenheid van moeders heeft meer invloed op het emotionele en sociale gedrag en de betrokkenheid van vaders op het opleidingsniveau.

Het interessante is dat deze studie ontdekte dat vaders’ en moeders’ betrokkenheid mogelijk verband houdt met verschillende resultaten voor kinderen. Vaders’ betrokkenheid is in het bijzonder gekoppeld aan betere schoolresultaten op de basisschool. Moeders’ betrokkenheid houdt meer verband met  algemeen welzijn, aandacht, geestelijke gezondheid en sociale vaardigheden.

10 minuten per dag

Meer keren per week betrokken zijn bij verschillende soorten gestructureerde activiteiten helpt de cognitieve en taalontwikkeling van een kind verrijken. Slechts 10 minuten per dag een activiteit ondernemen als lezen, tekenen, zingen of spelen samen met je kind, beginnend in de voorschoolse jaren, geeft een kleine maar significante toename van het opleidingsniveau op de basisschool. Een grotere betrokkenheid op vijfjarige leeftijd helpt je kind op zevenjarige leeftijd met de schoolvakken. Het effect is iets groter in wiskunde.

Betrokkenheid op school en kinderopvang

Laat je als vader ook zien bij activiteiten georganiseerd door de kinderopvang en/of op school. Dat kan structureel bij een activiteit, die iedere week plaats vindt of die ene keer met het schoolreisje, bij de moestuin of techniekdag. Kijk wat bij je past qua tijd en interesse.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend