Een scherm verandert je kind van lezer naar kijker. Schermlezers verliezen het breincircuit dat nodig is voor begrip, verbeelding, analyse en empathie. Dit heeft Maryanne Wolf, een neurowetenschapper op het gebied van lezen (directeur van the Center for Dyslexia, Diverse Learners and Social Justice at UCLA), aan den lijve ondervonden. Het plezier dat zij vroeger had in het lezen is verminderd door het online werken. Het herlezen van haar favoriete boeken geeft haar niet meer het plezier dat ze er eens aan beleefde. Ook ik merk dat ik minder lees nu ik meer online ben.

Aandacht en focus

Naast begrip, verbeelding, analyse en empathie bouwt lezen ook aandacht en focus op.

Boeken hebben lengte en complexiteit en is een actief cognitief proces waarbij verschillende hersengebieden zijn betrokken om alles samen te voegen. Een boek uitlezen geeft je kind het gevoel dat het echt iets bereikt heeft. Aspecten die gunstig zijn bij het opbouwen van aandacht en focus.

Hulpmiddel

Lezen is een belangrijk hulpmiddel dat je kind helpt de buitenwereld beter te begrijpen. Net zoals je ogen laten zien hoe de buitenkant eruit ziet, je oren laten horen hoe de buitenkant klinkt en al je andere zintuigen helpen de wereld om je heen te begrijpen.

Wanneer je kind een boek leest geef je het de kans te begrijpen hoe andere mensen dan wijzelf denken en reageren op omstandigheden. Fantasie en Science Fiction boeken kunnen je kind helpen andere werelden voor te stellen dan de onze. Het ia ook een kans een ander uitgangspunt om vooroordelen over onze wereld en andere mensen opnieuw te onderzoeken.

Ook non-fictie is belangrijk. Wanneer je kind een boek leest over bijvoorbeeld de watersnoodramp in 1953 dan is de belangrijke rol  van het waterbeheer in Nederland beter te begrijpen.

Dopamine

Videogames, sociale media enzovoort zijn over het algemeen niet goed voor je hersenen. Deze zijn dusdanig ontworpen dat je steeds vaker terugkomt en zorgen ervoor dat de hersenen overspoeld worden met dopamine door de intensere input van de beelden en het geluid. Je brein raakt hier aan gewend en alles wat dan geen videogame of soortgelijk is wordt al snel als saai ervaren. Zie ook mijn blog van schermtijd naar het echte leven zonder strijd.

Recreatieve schermen

Recreatieve schermen hebben de neiging je kind star te maken. Vind je iets niet leuk op het scherm kun je het negeren of je begint opnieuw enz. Helaas werkt de echte wereld niet zo.

Dyslexie

Heeft je kind dyslexie dan wordt er al gauw gezegd dat het geen lezer is. Er zijn mensen met dyslexie, die echte boekenwurmen zijn. Een nichtje van mij is zo’n boekenwurm, flink dyslectisch en toch de boeken van o.a. Harry Potter verslinden. Heeft je kind (nog) geen interesse in boeken kijk dan of er een tijdschrift is over zijn of haar favoriete onderwerp (bijv. over Formule 1, natuur, kleding) en laat je kind daaruit lezen. Uiteraard de papieren versie. Of lees samen met je kind een boek.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend