Onlangs volgde ik een cursus waarbij de twee verschillende motorieken, de  grove motoriek en de fijne motoriek, ter sprake kwam. Er is een duidelijk verschil tussen beide motorieken. Je kind kan grof motorisch heel goed zijn en fijn motorisch achterblijven of andersom. Iemand die goed is in gym kan daardoor veel moeite ervaren met schrijven. En een kind dat juist graag tekent en knutselt kan heel onhandig zijn tijdens de gymlessen.

Grove motoriek en de fijne motoriek ontwikkelen

Een goede motorische ontwikkeling met name in de eerste levensjaren van een kind is belangrijk. En de motorische ontwikkeling is niet alleen belangrijk voor het lichamelijk functioneren, maar ook voor de hersenen. Juist door de beweging ontwikkelen de hersenen zich en worden er nieuwe verbindingen gemaakt. Daarnaast leren de zintuigen met elkaar samen te werken, die ook weer zorgen voor nieuwe verbindingen in de hersenen.

Beide motorieken heeft je kind nodig op school. Laten we eerst even kijken wat de verschillen zijn tussen de grove en fijne motoriek.

Grove motoriek

De grove motoriek zijn de grote bewegingen zoals kruipen, lopen, springen en zwaaien. Bij de ontwikkeling van de grove motoriek leert je kind ook de bewegingen elkaar op te laten volgen dan wel ledematen gelijktijdig te laten bewegen. Bewegen ontwikkelt ook  de proprioceptie en het vestibulaire systeem. Allemaal nodig om o.a. stil te kunnen zitten op school.

Fijne motoriek

De fijne motoriek zijn juist de fijne bewegingen zoals tekenen, knutselen, schrijven of met mes en vork kunnen eten. Deze motoriek vraagt om aandacht en concentratie en ontwikkelt zich op iets latere leeftijd. Reden waarom juist op school hier veel aandacht aan wordt besteed.

Werk in uitvoering

Je kind ontwikkelt zich tot ongeveer 25 jaar. Dan pas kun je zeggen dat je kind ‘volwassen’ is. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. Dat een onderdeel zich wat later ontwikkelt ten opzichte van leeftijdsgenoten is normaal. Wellicht dat je kind op een ander onderdeel juist weer voor loopt. Blijft je kind achter in de (motorische) ontwikkeling dan is extra begeleiding aan te raden. Afhankelijk van de oorzaak en de mate van achterstand kun je denken aan Brain Gym®, Reflexintegratie, kinderfysiotherapie enzovoorts.

Brain Gym®

Op een speelse manier werken aan de ontwikkeling van je kind kan met Brain Gym®. Brain Gym® bestaat uit een 26-tal korte, eenvoudige en leuke oefeningen, die bijdragen aan de ontwikkeling van je kind. Uit deze 26 oefeningen kies je er een paar waar je op dat moment behoefte aan hebt. Zo blijft het leuk.

Leuk? Interessant? Waardevol? Of heb jij nog tips? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend