Na zes jaar hard werken heeft Lars, mijn zoon, zijn diploma HBO Werktuigbouwkunde gehaald. Een beroepsopleiding afronden, ongeacht welk niveau, is voor iedereen een hele prestatie. Heeft je kind een leeruitdaging dan is dat in mijn ogen een dubbele prestatie. Ik ben dan ook super trots op hem.

Dyslexie

In groep 3 werd al duidelijk dat Lars dyslexie heeft. Gedurende de hele basisschool en middelbare school heeft hij hier extra begeleiding voor gekregen. Wonder boven wonder heeft Lars beide scholen zonder doublures doorlopen. Zelfs de docent Nederlands was verrast dat Lars in één keer zijn diploma behaalde.

Wiskundige benadering

De examentraining Engels bleek in zijn geval de ‘reddende engel’ te zijn. Toen wist Lars hoe hij door het centraal schriftelijk kon komen. Sowieso, benaderde Lars de buitenlandse talen, met name de grammatica, op een meer wiskundige manier: wanneer dit …. dan dat ….

Indertijd heb ik dat een keer in een oudergesprek gezegd m.b.t. het beantwoorden van vragen n.a.v. een tekst. Een van de vragen was: zijn Romeo en Julia verliefd? Het antwoord was kort en bondig: ja. En eigenlijk is dat ook het correcte antwoord. Echter, vaak wil men dan ook weten hoe dat uit de tekst blijkt. Ik gebruikte wiskunde als metafoor: wat is de berekening waaruit blijkt dat het antwoord ja is? Wanneer je dat opschrijft ben je volledig.

Naar het HBO: vele veranderingen in zijn leven

  • meteen het huis uitgaan en ineens voor jezelf zorgen
  • niet ieder weekend thuiskomen vanwege de afstand
  • een hele nieuwe opleiding met veel meer zelfstandigheid

Lars was ruim voldoende voorbereid op deze uitdaging. Het eerste jaar ging dan ook goed en haalde Lars zijn propadeuse.

Pech

Het derde jaar verliep anders dan gepland. Het vak informatiesystemen was onvoldoende vanwege het taalgebruik in de opdracht. Daarnaast liep het niet lekker in de projectgroep en Lars sloot het project met een onvoldoende af. Geen stage dat jaar. De tweede helft van het schooljaar heeft hij gewerkt als vlamspuiter. In het nieuwe schooljaar ging het wel goed en bij hetzelfde bedrijf kon hij zijn stageperiode volbrengen en hield er vakantiewerk aan over.

Afstuderen

Het vierde jaar startte goed. Echter, tijdens het afstuderen struikelde hij. De scriptie was onder de maat en de conclusie te snel getrokken. Wel een mooi leermoment: dit was een opdracht, die hem niet lag. Dus een nieuwe afstudeeropdracht gezocht. Dit was een opdracht, die hem meer lag. En na een aantal tekstuele revisies van zijn scriptie is Lars geslaagd.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend