Om te kunnen groeien heeft je kind ruimte nodig

Wat betekent groeien? De Dikke van Dale zegt hierover: het toenemen in grootte. Het is dan ook fijn voor je kind wanneer het de ruimte krijgt, waar je kind op dat moment behoefte aan heeft of aan toe is.

Dat verklaart ook waarom de eerste weken je kindje in een wieg ligt. Vergeleken met de baarmoeder is dat al heel ruim. Voor je peuter is een knus kamertje groot genoeg. Je opgroeiende puber heeft veel meer ruimte nodig, letterlijk en figuurlijk.

Alle opgroeiende kinderen zouden naar buiten moeten kunnen om zich optimaal te kunnen ontplooien. Dat geldt overigens ook voor volwassenen.

Wanneer je kind buitenspeelt passen we intuïtief de grenzen aan tot waar je kind mag komen. Als peuter niet verder dan de tuin. Is je kind wat ouder en heeft het wat meer besef van de ruimte op straat dan verleg je de grens naar op de stoep/in de straat blijven.

De ruimte die we innemen houdt niet op bij ons lichaam, iedereen heeft een subtiel energie veld om zich heen. Balken en neerdrukkende plafonds duwen dit energieveld omlaag en blokkeren daarmee onze creativiteit. Tegenwoordig wonen veel meer mensen op plaatsen met veel beton en weinig groen. Allemaal factoren, die niet bevordelijk zijn voor de groei.

Hoe kun je toch een gevoel van ruimte ervaren ook als je klein woont of in een stad?

Door vaak de natuur in te gaan kun je de ruimte wel ervaren. Een poster of fotobehang met een natuurafbeelding of nog beter een ver uitzicht kan visueel en psychisch ruimte creëren.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend