Spelen met blokken en puzzels versterken het ruimtelijk inzicht van kinderen. En dat ruimtelijk inzicht ondersteunt vele wiskundige concepten.
Bouwen met blokken
Wanneer kinderen met blokken bouwen ontwikkelen ze zowel analytische vaardigheden als de vaardigheid voor het maken of herkennen van patronen. Deze vaardigheden leggen de basis voor het leren rekenen. Wellicht vanwege het feit dat het rekenen gaat over het vinden van patronen en begrijpen van verbanden.
Bouwen met behulp van een bouwtekening
Het precies volgen van een bouwtekening of instructietekening bevat ook tellen tezamen met analyseren en visualiseren. In aanvulling hierop is de getallenlijn een ruimtelijke weergave van het getal. Studies hebben aangetoond dat vroege ontwikkeling van ruimtelijke vaardigheden betere getallenlijn prestaties voor later zijn.
Leren van ruimtelijke woorden
Een extra bonus bij het spelen met blokken is dat volwassenen op een natuurlijke wijze ruimtelijke woorden gebruiken wanneer zij met de kinderen praten. Zoals: op, onder, achter, in, naast, ver weg, dichtbij, links en rechts. En het leren van ruimtelijke woorden geeft een extra boost in het ruimtelijk en geometrisch denken van het kind.
Legpuzzels
Ook het leggen van puzzels is een goede manier om een ruimtelijke en rekenkundige fundering te leggen. Net als bij het bouwen met blokken ontwikkelt puzzels leggen het ruimtelijk inzicht. En net als bij het spelen met blokken geeft het de volwassene de mogelijkheid over ruimtelijke concepten te praten.
Vormen manipuleren in je hoofd
Daarnaast gebaren ouders en leerkrachten hoe een puzzelstukje vastgehouden of gedraaid kan worden, dit toont kinderen letterlijk hoe ze een vorm kunnen manipuleren in hun hoofd en helpt kinderen nieuwe, ruimtelijke woorden te begrijpen.
Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.