Leerintelligentie of leerstijlen 

Het huidige schoolsysteem is voornamelijk gericht op de logisch-mathematische leerstijl. Hierdoor worden de overige 8 leerstijlen en hun geniale mogelijkheden verwaarloosd. De meeste intelligentietesten, zoals o.a. gebruikt in het onderwijs, richten zich vooral op het logisch-mathematisch kunnen en kennen.

De Negen Intelligente Leerstijlen zijn:

De linguïstische stijl

De logisch-mathematische stijl

De ruimtelijke stijl

De muzikale stijl

De kinestetische stijl

De interpersoonlijke stijl

De intrapersoonlijke stijl

De spirituele stijl

De natuur/ecologische stijl

Iedereen heeft alle leerstijlen in zich. Vaak zullen één of twee leerstijlen de voorkeur hebben. Wanneer je je kind de mogelijkheid geeft in wisselende stijlen te leren en verwerken verhoog je de potentie van haar/zijn brein.

De linguïstische stijl

Een leven zonder boeken is voor je kind bijna ondenkbaar. Woordspelletjes, scrabble, kruiswoordpuzzels, nonsensrijmpjes zijn favoriete bezigheden. Je kind leert het meeste van het gesproken woord. Plaatjes en/of televisiebeelden zeggen je kind minder.

De logisch-mathematische stijl

Je kind kan goed hoofdrekenen. Wis- en natuurkunde, wetenschappelijke ontwikkeling hebben zijn/haar interesse. Er is zoektocht naar logische patronen. Wanneer je kind iets kan systematiseren en categoriseren voelt je kind zich prima.

De ruimtelijke stijl

Je kind ziet duidelijke beelden en is kleurgevoelig. Fotograferen of op een andere visuele manier beelden vastleggen heeft de voorkeur boven het geschreven woord. Visuele spelletjes, puzzels leggen en doolhofjes  volgen zijn favoriet. Droomt vaak in levendige beelden. Je kind maakt vaak tekeningetjes terwijl het luistert.

De muzikale stijl

Je kind houdt van zingen en zou zich ongelukkig voelen zonder muziek. Ook beschikt je kind over een goed maat- en ritmegevoel. Je doet je kind een groot plezier door hem/haar een muziekinstrument te laten bespelen. Wanneer je kind geconcentreerd bezig is kan het een of ander ritme tikken met zijn vingers of op andere wijze.

De kinestetische stijl

De sporters onder ons. Je kind kan niet lang stil zitten en houdt van het maken van dingen. Handvaardigheid zal een favoriet vak zijn. De beste ideeën ontstaan vaak tijdens het wandelen of sporten. Dingen vastpakken en aanraken ondersteunen het leerproces.

De interpersoonlijke stijl

Je kind houdt van groepsactiviteiten en heeft vaak een grote vriendenkring. Wat je kind al kan vindt het leuk om aan anderen te leren. Je kind is echt een sociaal dier en beschikt over natuurlijk leiderschap. Er zal vaak om advies gevraagd worden aan je kind.

De intrapersoonlijke stijl

Deze stijl ontwikkelt zich vaak pas op latere leeftijd. Je kind filosofeert graag. Volgt graag cursussen op het gebied van zelfontwikkeling, Het zijn personen, die naar hogere doelen streven in het leven. De rust wordt gevonden in de natuur. Een onafhankelijke mening en sterk ontwikkelde wil zijn kenmerken. Een eigen bedrijf heeft de voorkeur boven het in loondienst werken.

Spirituele stijl

Je kind heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en leeft daarnaar. Deze mensen zijn vredestichters en bruggenbouwers. Er is een verbinding met het niet-zintuiglijk waarneembare. Je kind heeft veel existentiële vragen.

Natuur/ecologische stijl

Het is duidelijk dat met deze stijl je kind dol is op dieren en in de natuur zijn. Ze gaan helemaal voor hun lievelingsdier. Je kind eet bewust geen vlees. Wellicht lijkt je huis meer op een dierentuin, omdat je kind met zieke dieren of uit het nest gevallen vogeltjes thuiskomt. Je kind zal actie ondernemen voor de natuur of het goede doel. 

3 strategieën die je kind discipline, focus, en verantwoordelijkheid aanleren
Gevaarlijk spel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link
Send this to a friend