Is een diagnose terecht of onterecht? Wordt er niet gauw een etiketje geplakt zodat het schoolsysteem geen blaam treft dat je kind niet in het gareel loopt? Afgelopen week sprak ik een moeder. Zij vertelde me dat haar zoon, nu groep 8, de diagnoses lichte ASS (autistisch spectrum stoornis) en ADHD heeft gekregen. Zeker, ASS en ADHD komen in zeer veel gradaties voor, dus ook in lichte vorm. Op late leeftijd zijn er nog volwassenen die de diagnose ADHD of ASS krijgen. Voor velen valt dan het kwartje en is het een opluchting. Ook omdat ze daardoor de juiste therapie krijgen om hiermee om te gaan. Voor deze mensen kan de diagnose niet vroeg genoeg komen.
Bewegen
Waar ik moeite mee heb is dat kinderen, die het grootste deel van de dag op school stil moeten zitten, de diagnose ASS en ADHD opgeplakt krijgen. Kinderen zijn energiek en horen te bewegen, niet stil te zitten. Dat geldt extra voor jongens. Wanneer een kind zijn of haar energie niet kwijt kan worden ze onrustig en gaan dan juist bewegen in de vorm van friemelen of ontwikkelen een tic om overtollige energie kwijt te raken. En daarmee raken ze ook de aandacht kwijt voor wat er in de klas gebeurt. En voilà men denkt dan meteen aan ADHD. Heb je dan een terechte diagnose ADHD en/of ASS? Daar zet ik mijn vraagtekens bij. Dat bewegen en ADHD een heel goede combinatie is kun je in mijn vorige blog lezen: klik hier
Maatregelen en de invloed op de ontwikkeling van je kind
Gezien alle ontwikkelingen van de afgelopen 19 maanden m.b.t sars-cov-2 en de genomen maatregelen verbaast het mij niet dat een kind zich sociaal-emotioneel anders ontwikkelt dan we tot nu toe gewend zijn. Is het dan ook meteen ASS? Mondkapjes, anderhalve meter, handen veelvuldig desinfecteren, stress en angst bij volwassenen, parentificatie, dat is dat kinderen verantwoordelijk worden gehouden voor het welzijn van de volwassenen, jouw eigen reactie op de hele situatie spelen allemaal een rol in de ontwikkeling van je kind.
In mijn volgende blogs zal ik wat meer uitweiden over de mogelijke invloed van een aantal maatregelen op je kind.
Tip
Voor nu geef ik je de tip mee: laat je kind zoveel mogelijk bewegen, zodat energie en emoties weer in balans kunnen komen. Ga naar de speeltuin voor interactie met andere kinderen, buitenlucht en voor jou als ouder contact met andere ouders. Zo kun je ook ervaringen uitwisselen en elkaar tips geven.
Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.