De vroege kindertijd is dé tijd om vele verschillende fysieke vaardigheden eigen te maken door beweging en spel. Zie ook mijn blog: vrije beweging en spel noodzaak. Deel 1 klik hier:  deel 2 klik hier: Met het doorkomen van het blijvende gebit is de tijd gekomen dat deze vaardigheden ontwikkeld zijn, omdat die nodig zijn bij het leren lezen.

Schrijfhouding

De juiste schrijfhouding is nodig voor de beginnende schrijver. Deze houding begint met kracht in de core (romp). Tegenwoordig zijn veel kinderen zonder de juiste fysieke oefening opgegroeid en vallen daardoor letterlijk van hun stoel op school zonder enige aanwijsbare reden. Het vermogen stil te zitten begint juist bij de beweging.

Aanvullend hebben jonge schrijvers kracht in de arm en schouder nodig om hun hand in de juiste schrijfpositie te houden. Door buiten te spelen worden kinderen aangetrokken tot het klauteren in klimrekken, in bomen klimmen, sjouwen en dragen van zware voorwerpen. Deze activiteiten versterken de grote spieren, die uiteindelijk nodig zijn om te schrijven. Meer lezen? Blog: Gevaarlijk spel?

Fijne motoriek

Spelen met zand, modder, takjes en stenen ondersteunen de fijne motoriek in de handen en vingers en prikkelt het tactiele zintuig (voelen van verschillende materialen). Jaren van natuurlijk spel zal je kind helpen de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor het schrijven.

Oogspieren

Lezers hebben sterke oogspieren nodig om makkelijk van links naar rechts en terug te kijken (tracking) en tijd in de natuur ondersteunt deze ontwikkeling. Op oneffen terrein is je kind steeds bezig het zicht aan te passen.

Bijziendheid

De natuur biedt de ogen de kleinste insecten en de majestueuze bergen. Je kind ervaart buiten de grootste variatie in diepte en kleuren. Bijziendheid (myopie) bij kinderen neemt toe, zowel in aantallen als in ernst van de aandoening. De kegeltjes en staafjes in de ogen zijn ook in de periode van 5 tot 9 jaar in ontwikkeling. Zonlicht is nodig voor de ontwikkeling van de kegeltjes en staafjes. Hoe meer je kind buiten speelt hoe kleiner de kans wordt bijziendheid te ontwikkelen.

Volgens een studie is een toename van 8.9 uur of 76 minuten per dag buitenspelen of buiten zijn in vergelijking met de controle of basistijd nodig voor een risicoverlaging van 50% op bijziendheid, terwijl een toename van 1 uur per dag of 7 uur per week resulteert in een risicoverlaging van 45% in vergelijking met de controle groep. Zie ook: zijn alleen worteltjes goed voor je ogen?

Alfabetiseringsgraad daalt

Ondanks de toename van scholing is de alfabetiseringsgraad eerder gedaald dan gestegen. Kan het zijn dat er teveel en te vroeg nadruk wordt gelegd op lezen en schrijven zonder voldoende tijd in te ruimen voor de fysieke ontwikkeling?

Wat te doen?

Laat je kind de vaardigheden voor later eigen maken door heerlijk te rennen, springen, rollen, bokspringen, klimmen en tuimelen. Bijkomend voordeel: je kind is zijn/haar overtollige energie kwijt en kan heerlijk slapen. Meer tips om je kind lekker te laten slapen? Klik hier. 

Is je kind al wat ouder en denk je dat je kind een achterstand heeft met bewegen? Een inhaalslag is altijd mogelijk ga lekker met je kind naar buiten en beweeg.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend