In mijn vorige blog heb ik 5 signalen van ADHD zonder H besproken, die kunnen duiden op ADHD zonder de hyperactiviteit. Fijn wanneer je weet dat je kind ADHD heeft, maar wat kun je doen om het leven voor je kind én voor jezelf makkelijker te maken?

Moeite taken af te ronden

Deel iedere taak op in kleine stukjes. Hoe lang kan je kind gefocust zijn? Is dat 10 minuten? Deel de taak dan op in deze tijdspanne en laat je kind een korte pauze nemen: even bewegen, wat drinken, naar het toilet, etc.

Makkelijk afgeleid

Zoek een bondgenoot voor je kind, die begrijpt wat ADHD is en die notities kan maken, zodat je kind zich kan concentreren op wat er gezegd wordt. Laat je kind dat dan tijdens de pauzes inhalen.

Vergeetachtig

Geef aan je kind één opdracht per keer: pak je tas, trek je laarzen aan en kom naar de schuur is te veel. Pak je tas en kom dan terug voor de volgende opdracht. En werk zo het lijstje af.

Laat je kind zich goed voorbereiden. Maak een checklist wat er mee moet naar school en loop dat met je kind door voordat je weggaat. Een verjaardagskalender en een dagelijkse takenlijst kunnen goede hulpmiddelen zijn. Tegenwoordig zijn er ook apps voor op de telefoon. Test uit wat wel werkt en niet werkt. Iedereen is anders, wat voor de een werkt zal voor de ander niet werken.

Moeite met luisteren of aanwijzingen opvolgen

Wanneer je iets gedaan wilt krijgen van je kind gebruik dan de volgende technieken:

Maak oogcontact (of iets wat dit heel dicht nadert).

Doe je verzoek.

Laat je kind je verzoek twee keer herhalen.

Op deze manier weet je of je kind iets mist in de instructie. Een gemiste instructie of sociale aanwijzingen kunnen genant zijn. Heeft je kind een vriendje die ADHD begrijpt dan kan die je kind weer aansluiten bij het gebeuren.

Ongeorganiseerd

Geef zaken een vaste plek, zeker de meest essentiële als sleutels, telefoon, rugtas. Creëer een eigen organisatiesysteem dat werkt voor je kind. Hoe goed bedoeld de vele oplossingen en adviezen van anderen ook zijn. Wanneer het niet werkt voor je kind heeft het geen zin dit te gaan gebruiken.

Eer de inspanningen van je kind. Het neemt tijd, herhaling en oefening deze vaardigheden te ontwikkelen. Streep voltooide taken van het lijstje en vier de successen met je kind. Dit moedigt je kind aan diverse strategieën uit te proberen en zich goed te voelen over zichzelf.

Een tijd terug schreef ik twee blogs over het opruimen van de kamer waar wellicht nog wat tips in staan die je kunt gebruiken. Lees hier Ruim je kamer op! Deel 1 en deel 2 

Heb jij nog tips en ideeën, die hier niet genoemd zijn? Laat het hieronder weten. Andere ouders zijn er blij mee.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend