Je hebt verschillende vormen van dyslexie. De een blijft spellend lezen, de ander gooit de letters door elkaar en weer een ander plakt woorden aan elkaar.

Mijn jongste zoon, Jente, heeft ook dyslexie net als zijn broer, Lars. Blijft Lars spellend lezen, Jente is zeer traag met lezen. Op de basisschool kwamen we niet verder dan: het kan misschien zijn dat Jente dyslexie heeft, maar dat weten we niet zeker. Testen, nog een keer testen. In het kader van een studie van de Remedial Teacher nog een andere test met steeds dezelfde uitslag: onduidelijk of het wel of niet dyslexie is.

In de brugklas werden alle leerlingen nogmaals gescreend en ik kreeg een telefoontje: de uitslag wijst uit dat Jente dyslexie heeft en verder testen nodig is. Hieronder 5 signalen op een rijtje die mogelijk kunnen wijzen op dyslexie.

Problemen met lezen

Het is moeilijk voor je kind de taal, woorden, letters en alfabet te begrijpen. Je kind is vaak langzaam met lezen en spreekt letters verkeerd uit. Wanneer je kind terughoudend is met hardop lezen in de klas of lezen ontwijkt kan het het dyslexie zijn.

Moeilijkheden met cijfers en alfabet

Je kind zal met name hoofdrekenen lastig vinden. Het herinneren van kleuren, dagen, maanden of de tafels zal een uitdaging zijn.

Onduidelijk of onbegrijpelijk schrijven

De schrijfstijl van een je kind zowel technisch als taalkundig is vaak onduidelijk of onbegrijpelijk. Observeer hoe je kind potlood of pen vasthoud tijdens het schrijven. Je kind kan ook worstelen met de grammatica of punctuatie.

Het opvolgen van meervoudige instructies

Het is een uitdaging voor je kind opeenvolgende gebeurtenissen, instructies, cijferreeksen en woorden te volgen. Omdat hun begripsvaardigheden wat trager zijn duurt het even voordat ze de instructies begrijpen en implementeren. Ook verwarring tussen links en rechts komt voor.

Late taalontwikkeling

Je kind is wellicht laat begonnen met praten. Het leerproces van dyslectische kinderen is langzaam, omdat ze het lastig vinden een nieuwe taal, vocabulaire en grammatica te begrijpen.

Dyslexie en nu?

Dyslexie heeft niets met intelligentie te maken. Er zijn vele mensen die succesvol  een HBO of universitaire opleiding hebben afgerond met dyslexie. Het is harder werken en soms volg je een andere route. Je kind komt uiteindelijk daar waar het wezen moet.

Heeft je kind dyslexie? Laat je kind zoveel mogelijk fysieke boeken lezen. Het vasthouden van een boek geeft de hersenen een extra stimulans bij het lezen. Ook blijven voorlezen zal je kind ondersteunen. Zie mijn blogs over voorlezen: deel 1 en deel 2

Brain Gym® is een leuke, speelse ondersteuning bij leeruitdagingen. Wil je nog meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op voor meer informatie over Brain Gym®.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend