Discipline

Het uiteindelijke doel van jouw strategie is je kind zelf-discipline aanleren zodat je kind uit kan groeien tot een verantwoordelijke volwassene. Het is belangrijk zowel je kind zelf-discipline bij te brengen als je kind gelegenheid geven de juiste keuzes te maken.

Geef structuur

Creëer een dag-routine zodat je kind weet wat er van hem/haar verwacht wordt. Hoe duidelijker de structuur hoe makkelijker je kind de taken af kan maken en zich niet af laat leiden.

Zorg voor een ochtendroutine voordat je kind naar school gaat. Een goede routine wanneer je kind uit school komt zodat de tijd goed verdeeld wordt voor spelen, klusjes en huiswerk. En belangrijk een routine voor het slapen gaan. Het zal je kind zeker helpen sneller in slaap te vallen.

Leg uit waarom je een bepaalde regel hebt

In plaats van te zeggen: maak je huiswerk, omdat ik het zeg. Leg je kind uit dat het beter is nu het huiswerk te maken zodat je kind straks vrije tijd heeft. De vrije tijd is dan de beloning voor het maken van het huiswerk.

Beloon goed gedrag

Heeft je kind iets goed gedaan geef je kind een complimentje of beloon je kind. Een beloning kan al zijn dat je samen een spelletje doet of ietsje langer opblijven in het weekend.

Het aanleren van discipline is een proces van jaren. Doe het stap voor stap.

Focus

De hersenen van kinderen zijn nog in ontwikkeling. De ‘bedrading’ is anders dan bij volwassenen en dat merk je onder andere aan de korte spanningsboog voor een activiteit.

Gewoon speelgoed

Kinderen leren het best wanneer ze spelen. Het is altijd een goed idee speelsheid in activiteiten te brengen. Laat kinderen met gewoon speelgoed spelen, dat verbetert de concentratie en aandacht. Houd computerspelletjes, computer, tv en tablets zoveel mogelijk weg van kinderen. Keer op keer blijken studies uit te wijzen dat elektronische gadgets de aandachtsboog en het geheugen van kinderen vermindert.

Eet gezond

Suikerrijk voedsel en junk food maakt je kind traag terwijl voeding rijk aan proteïne zoals amandelen, eieren en mager vlees je kind in staat stelt het concentratieniveau te verhogen. Groente en fruit geven het lichaam veel antioxidanten, die de hersenen ondersteunen voor alle taken.

Dutjes en pauzes

Veel kinderen kunnen zich goed concentreren na een goede nachtrust. ’s Middags een dutje van ongeveer 20 minuten doet hetzelfde. Voordat je kind aan een taak begint, zoals het huiswerk, zorg dat tegemoet gekomen is aan dorst, honger of een toiletpauze.

Verantwoordelijkheid

Als ouder ben jij het rolmodel voor je kind met betrekking tot verantwoordelijkheid nemen. Je kunt op iemand rekenen wanneer die persoon zijn/haar verantwoordelijkheid neemt.

Rolmodel

Wanneer je iets beloofd aan je kind, bijvoorbeeld nieuwe kleding kopen zeg dan meteen wanneer jullie dat gaan doen. Stel het niet steeds uit. Zorg jij dat je op tijd bent wanneer je moet rijden voor de voetbalwedstrijd? Laat jij je vuile was slingeren?

Speel het verantwoordelijkheidsspel

Neem een 20-tal blanco kaartjes. Schrijf op ieder kaartje een situatie, die past bij de leeftijd van je kind(eren): 

  •         Ik ben vergeten mijn lunch te maken
  •         Ik heb mijn huiswerk op het bureau laten liggen
  •         Een vreemde biedt mij een lift aan vanaf de speeltuin
  •         Een vriendje heeft iets gedaan wat niet mag en ik weet het

Leg alle kaartjes met de tekst naar beneden. Een persoon pakt een kaartje en leest het voor. De andere spelers krijgen een momentje om na te denken hoe de situatie het beste op te lossen. Dan kan ieder zijn oplossing vertellen. Degene die het kaartje heeft gepakt vertelt dan welke oplossing het beste is en waarom.

Onverantwoordelijkheid heeft consequenties

Heb je een kind dat regelmatig iets vergeet, bijvoorbeeld zijn gymspullen, lunch, warme jas. Wanneer je je kind steeds redt door de spullen na te brengen zullen de consequenties voor je kind verborgen blijven. Bespreek met je kind de situatie en vertel dat je de spullen niet meer na brengt. Laat je kind voelen wat er gebeurt wanneer je kind de volgende keer weer iets vergeten is. Na een paar keer leert je kind echt wel na te denken of het alles bij heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend